De Roermondse buurt ‘Hoogvonderen’ ontving op 29 februari minister Blok van ‘Wonen en Rijksdienst’ om een kunstwerk te onthullen ter gelegenheid van de start van de 100ste Buurkrachtbuurt. Roermond bespaart Energie is een initiatief van de gemeente Roermond, waarin met verschillende partners, waaronder Buurkracht, wordt samengewerkt om particuliere woningbezitters te enthousiasmeren voor het nemen van energiebesparende maatregelen. HetEnergieBureau zet hierbij haar kennis over energiebesparing in de gebouwde omgeving in en heeft tevens een regisserende rol. De bewoners van Hoogvonderen werden door Roermond bespaart Energie benaderd en zij pakten de uitdaging om te besparen gezamenlijk enthousiast op, de buurt is een Buurtkrachtbuurt en niet zomaar één: Hoogvonderen mag zich de 100ste Buurkrachtbuurt van Nederland noemen en dat werd in het gemeenschapshuis gevierd.

Minister Blok was benieuwd naar het enthousiasme en de ervaringen en bracht een bezoek. Bewoners lieten toegepaste maatregelen zien, de minister stak de eerste lamp aan van het kunstwerk dat bestond uit lampenkappen voorzien van ledlampjes op zonne-energie, en nam een kijkje op de georganiseerde energiemarkt: ‘Niet alle energiebesparing kan vanuit Den Haag gerealiseerd worden, ik ben blij om hier in Roermond te zien dat mensen het ook zelf oppakken. Het is een proces van vallen en opstaan waar je veel kan leren van elkaar, zoals van je overbuurman die al zonnepanelen op het dak heeft liggen’, sprak de minister de aanwezigen toe.

Bewoners, installateurs en partners van Roermond bespaart Energie deelden hun ervaringen. Een impressie is te zien op dit filmpje van RTV Roermond. Medewerkers van HetEnergieBureau vertellen onder meer over energiescans die met behulp van een warmtebeeldcamera worden gemaakt. Ook de minister werd nog even vastgelegd op deze camera.

20160229_161820